Personeelstekort binnen de bouw

UAV-gc

Schrijnend personeelstekort

In diverse sectoren is het personeelstekort schijnend. Denk hierbij aan de horeca en de detailhandel maar in de bouw is het probleem ontzettend moeilijk op te lossen. Tijdens de lockdown in december 2020 liep in een groot aantal sectoren het aantal vacatures af. Echter kwamen er in de bouw het aantal openstaande vacatures explosief toenam. Het personeel dat zijn baan verloren was kwam maar moeilijk aan een baan in de sector. Er is namelijk een grote vraag naar specifiek en/of opgeleid personeel.

Waar komt het tekort vandaan?

De hoeveelheid werk binnen de sector is gigantisch. Mede door de energietransitie waarbij het energienet van Nederland verzwaard zal moeten worden om de pieken op te kunnen vangen. Ook de woningnood zet extra druk op de sector. Er moeten in een rap tempo woning gebouwd worden.

Tijdens de crisis in 2008 zijn er veel professionals uit het vak gestapt. De vakmensen die de bouw momenteel heeft wisselen regelmatig van werkgever en gaan bijvoorbeeld bij de concurrent werken. Er is genoeg verschuiving van personeel, echter komt er maar weinig nieuws bij.

Jongeren

Het verouderde imago van de bouw helpt ook niet mee om jongeren enthousiast voor de sector te krijgen. Terwijl er juist voor jongeren veel kansen in de bouw zijn. Veelal wordt de opleiding betaald en krijg je snel een goed contract.

Zijn zij-instromers de redding van de sector?

Door zij-instromers op te leiden kan de sector in relatief korte tijd de boost krijgen die het nodig heeft. Maar opleiden brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Iedere zij-instromer heeft een ander arbeidsverleden en achtergrond. De behoefte aan bijscholing ligt daardoor op verschillende plekken. Daarnaast zijn er weinig docenten te vinden gezien de professionals die in de bouw werken niet gemist kunnen worden binnen het werkveld.

Starre opdrachtgevers en hoger eisen

Wat het inzetten van zij-instromers nog moeilijker maakt zijn de hoge eisen van opdrachtgevers en werkgevers. Binnen de bouw heerst de cultuur dat ieder over technische kennis moet beschikken. Echter is dit simpelweg onmogelijk tijdens een gigantisch personeelstekort en is het zonde. De medewerkers die technische kennis zouden die goed moeten kunnen inzetten. Laten wij ons technisch geschoolde personeel niet ‘verspillen’ aan een functie die niet om een technische achtergrond vraagt. Door de IPM rollen binnen D&C contracten is deze taakverdeling ook makkelijker te maken. De omgevingsmanager hoeft niet over technische kennis te beschikken. Dit kan hij of zij prima uitbesteden aan haar hierin gespecialiseerde collega, de technisch manager.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.