De tablet; vriend en vijand

tablet

Welk beeld ziet u voor zich bij het woord “bouwvakker”? Vast geen moderne bouwvakker met tablet. Het stereotype beeld is vaak: een zware shag rokende man met een gebruinde huid in een fel fluorescerende veiligheidsjas (soms iets te strak door een flinke buikomvang). Met een knalgele helm op en grote bouwschoenen aan, fluit hij maar al te graag naar de vrouwen die langslopen. Een echte mannen man bestaande uit een mix van testosteron en pure staal. Toch? 

De cyborg bouwvakker

Wellicht was het bovenstaande stereotype een aantal jaren geleden nog kloppend, inmiddels is de bouwsector hard aan het veranderen. Deze verandering is goed te zien in het beeld dat de bouwvakker van nu uitstraalt. De shag en de veiligheidskleding zijn misschien wel gebleven, maar wat nu vooral opvalt is een nieuwe accessoire: de tablet. Een stukje techniek dat niet meer weg te denken is op de werkvloer. 

Positief of negatief

Dankzij de technologische vooruitgang is het steeds beter mogelijk om de veiligheid en kwaliteit te monitoren en te registreren middels applicaties op een tablet. Omdat deze mogelijkheid inmiddels bestaat, wordt er ook om gevraagd door opdrachtgevers. Voor sommigen is het een doorn in het oog, voor anderen juist een zegen. Terwijl kwaliteitsmedewerkers smullen van de verbeterde aantoonbaarheid van veiligheid en kwaliteit, lijken de uitvoerders (de mensen die met het tablet lopen) gemoeid te zijn met extra werkzaamheden. 

Kantoor vs. buiten

Het is een bekend en onwenselijk fenomeen: de mensen op kantoor en de mensen buiten zitten niet op één lijn. De uitvoerder ziet de tablet als extra bureaucratie terwijl de kwaliteitsmedewerkers en managers de registratiegegevens nodig hebben om aan verplichtingen te voldoen. Ook al heeft u een zeer uitgebreide gebruikersinstructie voor de tablet klaarliggen, pas als de gebruiker met dezelfde intenties als die van de kwaliteitsmedewerkers het instrument gebruikt, worden faalkosten tot een minimum beperkt. 

Faalkosten reduceren

Het verbinden van de papieren wereld op kantoor en de harde werkelijkheid buiten is een belangrijk onderdeel in het reduceren van faalkosten. Een goede uitleg speelt hierin een grote rol. Onderwijzen is niet alleen uitleggen hoe iets moet, maar ook waarom iets gedaan wordt. Door de dialoog aan te gaan over de waarom, ontstaat er een ‘aha-momentje’ bij de nieuwe gebruiker. Op dat moment gebeurt er iets bijzonders: beide werelden raken verbonden en kunnen zo elkaar ook verder helpen.   

Nieuwe technieken, nieuwe werkwijzen

De techniek verandert nog steeds en ongetwijfeld zullen nieuwe manieren van werken vaker bouwend Nederland binnendringen. Hoewel de nieuwe technieken sommige kosten kunnen drukken, liggen ook faalkosten op de loer als de onjuiste implementatiewijze wordt toegepast. Wie weet welk beeld de bouwvakker over twintig jaar bij de mensen oproept. In sommige landen wordt bouwend personeel al uitgerust met een werkelijk exoskelet, wat het plaatje van een cyborg helemaal compleet maakt. Bent u er klaar voor? Hoe gaat u om met nieuwe technieken? 

Heeft u interesse in de diensten van ProMa Consulting? Wij bieden ondersteuning op verschillende vlakken zoals omgevingsmanagement, projectbeheersing en auditeren.