Haal het maximale uit uw ISO certificering

kwaliteitsmanagement iso certificering

Krijgt uw bedrijf binnenkort ook te maken met audits of denkt u erover om aan de slag te gaan om een ISO certificering binnen te halen? Dan is dit uw kans om maximaal effect te halen uit deze periode. U kunt namelijk zoveel meer uit deze certificering halen dan alleen een papiertje aan de muur!

Op de werkvloer

Wat we bij ProMa Consulting vaak zien, is dat bedrijven aan de slag gaan met hun processen omdat ze een ISO certificaat willen halen. Vaak wordt dit nodig geacht als ‘license to operate’. Met andere woorden: het certificaat is nodig om business te doen. Maar zo’n certificering levert pas het maximale op als een bedrijf ziet dat het certificaat en bijbehorende procedures leiden tot het continu verbeteren van de organisatie. Betere rendementen, minder (faal)kosten, minder verspillingen, meer tevreden klanten en medewerkers. U wilt toch juist ook het gedachtengoed van de ISO certificering op de werkvloer toepassen?

Effectiever

Een goede implementatie van de ISO certificering verlaagt namelijk faalkosten en zorgt voor een veel betere beheersing van de opdrachten. Door het toepassen van de principes achter het ISO certificaat wordt uw bedrijf beter ingericht en dat heeft tot gevolg dat uw mensen beter snappen wat er van hen verwacht wordt. Zo gaan ze effectiever werken met de juiste tools. Daarom is het heel verstandig om te kijken naar de scope, structuur en bijbehorende afspraken van de organisatie. Wat is de visie, wat is de missie? Dit moet dan uitgewerkt worden voor de primaire processen én vervolgens voor de ondersteunende processen, bijvoorbeeld de bedrijfsvoering en benodigde tools.  

Het doel van de iso certificering

Een eerste gesprek met ProMa Consulting zal daarom altijd gaan over het doel van de certificering. Is het ‘a license to operate’ of zit er een ontwikkelbehoefte achter. Wilt u de organisatie beter in beeld krijgen, de faalkosten verminderen of de tevredenheid van uw mensen vergroten? De ISO certificering is een mooi moment om hiermee aan de slag te gaan.

De 4 tips van ProMa Consulting

1. Heeft u een ISO certificaat nodig? Zet dan eens op een rijtje wat de behoefte daarachter is. Wilt u puur een papiertje aan de muur, of zijn er knelpunten binnen uw bedrijf waar u aan wilt werken?

2. Kies voor een bedrijf dat werkt aan die behoefte. Samen brengt u de vraagstukken in kaart en maakt u een plan voor audit, advisering en implementatie.

3. Durf te gaan voor groei en resultaat door kwaliteitsborging. Dat vraagt een investering op korte termijn, maar levert op langere termijn vele malen meer op.

4. De ISO gaat vaak over normen, waarden en werkwijzen. Een bedrijf is altijd in beweging daardoor zijn er ook ongeschreven regels die onvoldoende behandeld worden. Om deze factor ook ‘in control’ te krijgen kan het helpen om een objectieve partij te laten doorvragen naar de gebruiken binnen uw bedrijf.

Heeft u het lef om dieper te gaan? Wilt u aan de slag met de effectiviteit van uw processen, de vermindering van onnodige kosten en een hogere tevredenheid bij uw medewerkers? Dan wordt het tijd voor een gesprek met ProMa Consulting. Wij trakteren u graag op een kop koffie! Neem contact met ons op voor een indicatie of vrijblijvend advies.