Vrouw in de bouw op Internationale Vrouwendag

vrouw in de bouw Emma

Vandaag op 8 maart is het internationale vrouwendag. De perfecte gelegenheid onze collega Emma Walboom aan het woord te laten over haar ervaringen als Vrouw in de Bouw.

Dan doe je het niet slecht voor een meisje

Het allergrootste compliment dat ik tot nu toe heb gekregen, was van een ‘oude rot’ in het vak. Weet je wat hij zei? “Dan doe je het niet slecht voor een meisje.” Dat sprak me aan omdat het me zei dat ik mijn vrouwtje stond in deze mannenwereld. Maar tegelijk is het jammer dat er blijkbaar nog zo wordt uitgegaan van stereotypen. Terwijl de techniekbranche ook voor vrouwen een enorme leerzame, uitdagende en vooral leuke branche is!

Een meisje van 1.63

Na mijn studie op het gebied van cultuur, organisatie en management te hebben afgerond was het dan eindelijk zo ver, mijn eerste ‘echte’ grote mensen baan. De opdracht? Project Coördinatie voor een UAV-gc gestuurd project met betrekking tot het vervangen van middenspanningskabels. Na een aantal dagen werkzaam te zijn in mijn nieuwe functie merkte ik dat mijn uiterlijk een verschijning bleek te zijn die niet vaak voorkwam. Zo’n meisje van 1.63, kleding- en schoenmaat 36, 25 jaar oud,  voldoet totaal niet aan het stereotype dat wij in de Nederlandse samenleving schetsen wanneer wij iemand die werkzaam is in de civiele/infra techniek beschrijven. Ik was geen fors gebouwde, shag rokende, ruwe doorwinterde man.  

Gestuurde boring 

Omdat ik geen achtergrond in de branche had, was ik continue gebonden aan het stellen van vragen aan mijn collega’s. Want wat is in hemelsnaam een gestuurde boring? Waarom is de trekkracht van die kabel zo van belang? En hoe werkt dat hele proces precies met afwijkingen die moeten worden geschreven?  

Grootste compliment

Op een warme dag ben ik in gesprek met een collega over de keuze tussen het uitvoeren van een boring of een persing. Onze uitvoerder, jaren aan werkervaring, een rasechte Amsterdammer met bijbehorend accent en temperament, mengt zich in het gesprek. Over het beeldscherm van zijn computer heen kijkend vraagt hij; “Hoe lang ben je eigenlijk al werkzaam in de techniek?” Ik antwoord: “Nou, sinds 1 augustus, dus nu ongeveer twee weken.” Waarop hij vervolgt:  “Dit is dus je eerste klus? Dan doe je het niet slecht voor een meisje!” Tot op heden is dit voor mij nog steeds één van de grootste complimenten die ik heb mogen ontvangen tijdens mijn werkzaamheden. Om van een oude rot in het vak te horen dat je je vrouwtje wel staat in een ‘mannenwereld’.   

Grote interesse

Gedurende het project zou ik doorgroeien tot veiligheids- en kwaliteitsmedewerker en regelmatig ‘buiten op het werk’ te vinden zijn met dezelfde uitvoerder. Tot grote interesse van collega’s van andere vestigingen; “Oooh is dat jullie project?! Ja volgens mij heb ik je daar laatst zien staan op het werk!” Want ja, een klein meisje in een gigantische oranje jas met hele kleine veiligheidsschoentjes die een stel beren van mannen uitlegt hoe ze hun werk goed registreren, is een bijzondere verschijning die ook de omwonenden vaak opvalt. Zoals wanneer ik samen met een collega een wegafzetting verplaats en een voorbij fietsende bewoner ons naroept; “Zoo die is sterk, goed bezig! Meer vrouwen op het werk!” 

Uitzonderlijk

Maar waarom zijn deze situaties zo uitzonderlijk? Mensen komen maar al te graag te weten wat mijn ervaringen zijn en hoe de sector er door mijn vrouwelijke ogen uitziet. Werken in de techniek is mij tot op heden als niks anders dan zeer positief bevallen. Ja, je moet je vrouwtje kunnen staan, maar wanneer je dat lukt is het een branche die verbazingwekkend openstaat voor de aanwezigheid van vrouwen. Gedreven door mensen met passie voor hun vak die je maar al te graag toelichting geven op hun werkzaamheden en zo met z’n alle bijdragen aan de maatschappij. Want ja, in Nederland nemen wij het voor lief dat wij in goed gebouwde huizen kunnen wonen, aangesloten op een riolering, voorzien van een telecom aansluiting en elektriciteit die beschikbaar is wanneer wij een knopje omzetten. Echter komt er iedere dag veel bij kijken om dit te kunnen realiseren.

Percentage blijft achter

Als de techniek dan zo’n leuke branche is om werkzaam in te zijn, waarom blijft het percentage vrouwen werkzaam in het veld dan zo achter? De vrouwen die ik tegen ben gekomen vervullen veelal een administratieve of communicatieve rol zoals Omgevingsmanager. De technische wereld wordt helaas nog te vaak beschouwd als een wereld voor mannen. Niets is minder waar en gelukkig zijn er dan ook instellingen die het vakgebied onder de aandacht wil brengen bij vrouwen. Echter is het ook aan dezelfde technische wereld om opener te zijn voor een grotere diversiteit aan personen. Zolang wij mensen blijven beoordelen op wat ze in uiterlijk, leeftijd, geslacht of opleiding zouden moeten zijn komt er nooit de diversiteit die wenselijk is. Eerder zou er gekeken moeten worden naar de motivatie, capaciteiten en mogelijkheden van een persoon. Wat kan de persoon bijdragen aan de context?  

Generaliserend

Waarom is de bovengenoemde diversiteit wenselijk? Hoe tegengesteld het ook mag klinken, een mix van individuen biedt de mogelijkheid voor het vormen van een aanvullend geheel. De uitvoerder in dit verhaal zal als eerste belang hebben om op een veilige manier zo goed mogelijk de technische werkzaamheden uit te voeren. Waarbij mijn persoon kan aanvullen op het gebied van bijvoorbeeld omgeving: Hoe zorgen we ervoor dat het werk veilig voor de omgeving, met beperkte overlast wordt uitgevoerd? Of kwaliteit: Hoe kan ik je ondersteunen bij het kwalitatief juist registreren van je werk? Denk hierbij ook aan generaliserende eigenschappen die wij vanuit onze cultuur aan de verschillende sekse toeschrijven. Mannen zijn straight-forward en tonen eerder agressie, vrouwen zijn rustiger en gedisciplineerder. Hierdoor merkt men dat er een gebalanceerde groepsdynamiek ontstaat wanneer er een vrouw op een werk of in een team aanwezig is. Door deze mix van persoonlijke factoren en eigenschappen ontstaat er een team dat alle raakvlakken kundig beslaat, met als gevolg een effectievere doorloop van processen. 

Verbreed de scope

Mijn conclusie? Meiden, neem in je overweging voor een opleiding of vakgebied ook eens de civiele-/ infra- of algemene techniek mee! Overweg een carrièreswitch en wordt ook een Vrouw in de Bouw! Het is een branche vol mogelijkheden en ruimte voor ontwikkeling, waarbij je echt geen shag rokende, grote grove vrouw hoeft te zijn om je draai te vinden. En voor de techniekwereld in Nederland; verbreed de scope van wenselijke eigenschappen eens. Kijk ook eens naar personen die misschien geen technische opleidingsachtergrond hebben en hoe zij een aanvulling kunnen leveren aan een team. Oordeel niet op wat mensen op papier zijn, maar op hun potentie en de bijdrage die zij kunnen leveren! 

Verschillen zijn nodig om een eenheid en alomvattende oplossingen te kunnen vormen. Om een gebalanceerd team samen te kunnen stellen zijn gemengde persoonlijke eigenschappen en kenmerken een cruciale factor, hiervoor zijn zowel vrouwen als mannen van belang!  Meer weten over hoe wij bij ProMa Consulting hier invulling aan geven en wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Bezoek onze site via www.proma-consulting.nl of neem contact met ons op via info@proma-consulting.nl of +31 (0)85 – 0160426.