Een jaar in dienst bij ProMa Consulting

Het is 07.00 uur in gemeente Haarlem. Nou ja, bijna, want we staan nog buiten te wachten tot de deur opengaat. Mijn eerste werkdag start ik bij gemeente Haarlem waar ik Ronald ga ondersteunen als assistent toetscoördinator en de rol ga vervullen van toetser. Inmiddels is het al weer een jaar geleden dat ik op deze manier mijn dienstverband bij ProMa Consulting begon.

Afkortingen
Vanaf het moment dat ik startte werd ik ondergedompeld in de wereld van de civiele techniek. De afkortingen vlogen me om de oren. Na een jaar kan ik in ieder geval zeggen dat ik veel afkortingen geleerd heb.

Gelukkig is dat niet het enige dat ik geleerd heb. In het afgelopen jaar heb ik een ontzettend veel kennis opgedaan over de civiele techniek en projecten. Van weetjes die misschien niet direct belangrijk zijn voor mijn werk (maar wel handig zijn voor het totaalplaatje) tot vaardigheden als auditeren, auditvragen opstellen en het opstellen van een toetsplan. In ieder geval heb ik geleerd dat er nog een heleboel meer te leren valt!

VOL-VCA
In april heb ik mijn VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden – Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, ja dat is één van die vele afkortingen) gehaald. Een spannend momentje omdat het toch al even geleden was dat ik een schriftelijk examen moest afleggen. Van tevoren werd ik een beetje bang gemaakt omdat sinds kort het examen wat pittiger scheen te zijn geworden, maar gelukkig heb ik zonder problemen een goed cijfer gehaald.

Projecten
In het afgelopen jaar heb ik ook bij een heel aantal projecten mogen kijken. Zo ben ik bij het project “De Entree” geweest de vernieuwing van de centrumzijde van Amsterdam Centraal, en heb ik een audit bijgewoond bij het project “Amstelstation Amsterdam” de aanpak van het openbaar gebied en woningbouw. “Ook kwam ik bij Stam & Co, die momenteel meerdere projecten heeft lopen, waaronder een D&C contract voor 30 cases 20kV MS-routes vervangen dan wel verzwaren (middenspanningsroutes) en ben ik gaan kijken bij het project “OpenIJ” de bouw van ‘s werelds grootste zeesluis bij IJmuiden. Komende maand zal ik nog gaan kijken bij het project “De Uithoflijn” in Utrecht. Allemaal erg interessant en ook zeer leerzaam.

Inzicht
En laten we ook Metaalhandel Ketting niet vergeten. De directie wilde meer inzicht in hun bedrijf krijgen en deed dit door middel van een ISO-certificering. Ronald was al met ze gestart voor ik bij ProMa Consulting werkte en ik heb later ook mee mogen helpen. Metaalhandel Ketting heeft in juni het ISO-certificaat behaald. Het begeleiden van bedrijven bij een certificeringstraject en het adviseren van bedrijven vind ik erg leuk om te doen. Ik heb me verdiept in de ISO 9001:2015 norm en ben kwaliteitsmanagementsystemen aan het opzetten en implementeren. Daarvoor heb ik een kwaliteitshandboek en vele documenten geschreven. In de toekomst zal dit nog handiger, sneller en mooier gaan nu we een partnerschap hebben gesloten met ISO2Handle.

Uitdagingen
Het komende jaar zal de verdere invulling van mijn opleidingstraject “ProMind” vorm krijgen. In dit intensieve leer- en werktraject loop ik mee met ervaren managers en adviseurs en is het zelf DOEN integraal onderdeel van dit traject. Al met al was dit een leerzaam jaar en kijk ik uit naar een nieuw jaar vol nieuwe uitdagingen

Mieke van de Waal
Jr. adviseur en auditor

Wilt u kennismaken met Mieke? Neem contact op!