Psycholoog in de bouw

psycholoog in de bouw

Een psycholoog die werkt in de bouw krijgt toch regelmatig verbaasde blikken. Want wat doet iemand met een achtergrond in de psychologie in de civiele techniek?

Psycholoog met een bouwhelm

Er is geen vraag naar een gedragsexpert in de civiele techniek. Werken in de bouw betekent immers cijfers, meetbaar maken, exacte wetenschap, hard doorwerken en omgaan met techniek. Althans, dat is het beeld. Als sociaalpsycholoog werkzaam in de civiele techniek, merk ik dagelijks dat dit beeld niet helemaal correct is. Elke dag hoor ik allerlei uitspraken over mens en gedrag, die alleen maar gebaseerd zijn op een onderbuikgevoel. Enkele voorbeelden:

  • ‘Oh dat begrijpen de mensen wel.’
  • ‘Er moet hier gewoon meer bewustwording over ontstaan.’ 
  • ‘Ik vertrouw die partij niet helemaal.’ 

We zijn allemaal psychologen

Elk soort werk waar mensen bij betrokken zijn en waar samenwerking voor nodig is, is mensenwerk. Ook in de bouw (of beter gezegd: juist in de bouw!) is mensenwerk elke dag aan de orde. Op basis van gevoel, gedrag en onze gedachten maken we de hele dag besluiten en communiceren we met anderen. Dat gaat bijna altijd goed, het menselijk brein is namelijk gebouwd om met andere mensen om te gaan. Maar soms gaat het niet helemaal goed. Dat is zonde, want daardoor zouden faalkosten kunnen ontstaan. 

Het brein is lui

Het brein houdt het bij complexe zaken het liefst zo simpel mogelijk. Zo zitten onze kronkels nou eenmaal in elkaar. Het resultaat: onjuist afgestemde communicatie, het niet begrijpen van andermans gedrag of een beslissing die achteraf niet de juiste was. Als we er eenmaal achter komen wat er misging, komen we tot de conclusie dat we voortaan betere aannames moeten maken, betere keuzes moeten maken of beter moeten communiceren. Maar hoe doe je dat? Hoe word je beter in mensenwerk?

Het huwelijk tussen techniek en emotie

Mensenwerk. Iemand die een achtergrond heeft in sociale wetenschappen kan dat als geen ander. Om een paar voorbeelden te noemen: het tijdig signaleren van verbeteringen in communicatie, het helpen bij gedragsverandering of cultuurverandering in de organisatie, het ontwikkelen van een passend HR-beleid of de neuzen van stakeholders dezelfde richting op krijgen. Laat de techneuten aan de inhoud werken, maar zet iemand met expertise in soft skills in het team om het mensenwerk in goede banen te leiden. 

Expert in mensenwerk

Wat ik tot nu toe heb gezien, is dat ik als gedragsexpert echt een toegevoegde waarde had in de verschillende processen die gezamenlijk tot het projectresultaat leiden. Bijvoorbeeld: de manier van communiceren met de omgeving of helpen bij de bewustwording over het belang van testen en keuringen bij de uitvoerders. Het hebben van een andere kijk op de zaak, een verfrissend perspectief, maakt het mogelijk om bepaalde zaken te verbeteren en daarmee bepaalde faalkosten in de kiem te smoren. 

1+1=3

Werken in de bouw betekent inderdaad exacte wetenschap; cijfers en meten. Gedrag en emoties lijken daar niet in te passen. Niets is minder waar. De basis van sociale wetenschappen is het meetbaar maken van al die complexe zaken zoals gedrag en emotie. De techneut en de psycholoog gaan heel goed samen. Mijn overtuiging is dat door het combineren van beide expertises, een inhoudelijk sterk, kostenefficiënt en duurzaam eindresultaat kan worden behaald. De psycholoog in de bouw is een heel goed idee.

Wil je weten wat een psycholoog in de bouw voor uw organisatie kan betekenen? Bekijk dan onze website of neem contact op met ProMa Consulting voor een vrijblijvend advies.