Bouw is de weg kwijt

Het leek zo goed te gaan met de bouw. Economie in de lift, bouwprojecten die als paddenstoelen uit de grond schoten en bijna nergens in Nederland werd niet gebouwd. Helaas. De problematiek omtrent stikstof en PFAS zorgt ervoor dat groei in de bouw de komende tijd uitblijft. Maar, zo verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), er zal in 2022 en 2023 een inhaalspurt nodig zijn. 

Stikstofcrisis of stikstofkans

Omdat het nu minder goed gaat, zal er in drie jaar weer sprake zijn van andere problemen: een capaciteitstekort en een strakgespannen arbeidsmarkt. Hoe moeten we hiermee omgaan? Wellicht staat uw hoofd er op dit moment niet naar, toch kan dit ook een kans zijn om uw organisatie zo op orde te krijgen dat u gestroomlijnd en zo efficiënt mogelijk de komende drukte door kunt komen.

Alles op een rijtje krijgen

Om deze kans te pakken en uw organisatie in een betere conditie te krijgen voor als het weer druk wordt, kunnen onderstaande vragen zeer behulpzaam zijn.

  1. Onderzoek welke nieuwe (technologische) ontwikkelingen zich voordoen in de markt. Wat kan u hiervan leren en gebruiken om uw organisatie een voorsprong te geven op uw concullega’s?
  2. Kijk welke processen u heeft. Zijn die helemaal up-to-date? Worden de processen wel precies zo gevolgd zoals ze zijn omschreven? Wat kan er beter?
  3. Ga eens met uw team om tafel om te bespreken welke knelpunten er waren en wat ervan geleerd is. Tot welke inzichten komt u? Wat kan u hiervan gebruiken om voor te blijven?
  4. Denk eens goed na wat voor organisatie u wilt zijn. Wat is typerend voor uw organisatie? Wat is uw DNA? Hoe kunt u uw unieke eigenschappen op de markt zetten?
  5. Maak afspraken met uw personeel. Wat vinden zij belangrijk? Zijn er manieren waarop u met uw personeel afspraken kunt maken die positief zijn voor elkaar?

De komende tijd zullen niet gemakkelijk worden. Uiteraard blijft het knokken om voldoende geldstroom te waarborgen. Tijd en geld besteden aan verandertrajecten lijkt dan niet de eerste logische stap. Mocht er toch ruimte bestaan om eens grondig aan de slag te gaan met uzelf en uw bedrijf: pak die kans, u komt er sterker en veerkrachtiger uit.